21.04.2010 - Medlemsmøte i Oslo: Måling og forbedring - Etterlevelse av Service Management-prosesser
I tillegg til faglig påfyll om utfordringer og metodikk, kan vi kanskje starte opp et "Fagnettverk for Forbedring av prosessetterlevelse."
Det stilles i økende grad spørsmål om i hvilken grad virksomheter oppnår de ønskede resultater ved bruk av ITIL-baserte Service Management-prosesser. En rapport fra Forrester fastslår at 52 % mislyktes på grunn av ”motstand mot endring”, mens ytterligere 29 % mislyktes på grunn av ”manglende ledelsesinvolvering fra forretningssiden.”
Sted: Vika Konferansesenter
Tid: 21. april 2010 kl 12-16
Agenda:
12.00 – 12.15 Agenda, kort om itSMF
12.15 – 13.00 Hvordan kan vi lykkes med intensjonene om etterlevelse/samsvar og kontroll?
13.15 – 14.00 Hvordan bruke COBIT i modenhetsmålinger?
14.15 – 14.45 Assessment knyttet til prosesser
15.00 – 15.45 Evaluering av nåsituasjonen, med tanke på forbedringer
15.45 – 16.00 Avslutning/Etablering av faggruppe?
Hvordan kan vi lykkes med intensjonene om etterlevelse/samsvar og kontroll?
Utfordringen i samspillet mellom menneske og IKT-programvare sett med et psykologisk skråblikk.
Foredragsholder: Lars Arne Skjong, Konsulent og rådgiver innen organisasjons- og lederutvikling.
Lars Arne Skjong har mer en 10 års lederefaring og over 20 års praksis som konsulent og rådgiver innen organisasjons- og lederutvikling. I det siste har han konsentrert seg mer om executive coaching og consulting, avansert team- og gruppeutvikling samt nyere teknikker innen avansert terapi. Han er utdannet fra Universitetet i Oslo innen pedagogisk psykologi, og de siste 15 årene fra flere opphold ved læresteder i USA. Han er med på utvikling av programvare innen risikostyring.
Hva er COBIT, hvor kommer rammeverket fra og hva kan den bidra med for IT-virksomheter i Norge?
Foredragsholdere: Per Ivar Lillebråten og David Thomstad (Ciber)
Innlegget vil gi en kort innføring i rammeverket Cobit 4.1 og hvordan dette blant annet kan bidra til kartlegging av en virksomhetens modenhet med tanke på beste praksis. Cobits anvendelse i Norge og internasjonalt vil også være et tema.
Per Ivar Lillebråten og David Thomstad har begge lang erfaring som rådgivere i både privat og offentlig sektor innenfor IT Service Management og IT Governance. De er sertifiserte i CGEIT (Certified in governance of enterprise IT) og akkrediterte instruktører for ITIL og Cobit foundation kurs.
Teori: Hvor godt fungerer IKT-avdelingen?
Foredragsholder: Jarle Høydal (EDB Consulting Group)
Finnes det definerte prosesser med roller og ansvar? Har det vært forsøk på å innføre ITIL prosesser som et prosjekt uten videre oppfølging? Modenhetsvurdering av ITIL-prosesser benyttes for å kartlegge hvor gode prosesser og rutiner som finnes på IKT-avdelingen kontra ”beste praksis” (ITIL).
Jarle Høydal har over 20 års erfaring fra IT-bransjen, og har i denne tiden opparbeidet erfaring som spenner fra systemutvikling og systemarbeid, via kravspesifisering og anskaffelse av IT systemer, til prosessarbeid både på forretnings- og IT-siden. Det er prosessarbeid som er fokusområde for Jarle. Dette inkluderer bl.a. Prosesskartlegging med analyse modenhetsvurdering, Prosessutvikling, Prosessmodellering og simulering.
Teori: Evaluering av nåsituasjonen i hele eller deler av organisasjonen sett i forhold til firmaets strategi.
Foredragsholdere: Ingemar Johansen og Per Harald Pettersen (Nordic Aware)
Innføring av Service Management starter med å kartlegge bedriftens strategiske mål. Deretter evaluerer man forretningsprosessene før en vurderer hvilke prosesser som bør innføres. NordicAware vil gjennomgå sin metode som viser hvordan dette vil gjennomføres i praksis. Evalueringen bygger på de generelle prinsippene som dekkes av rammeverkene og metodikkene beskrevet i SCAMPISM (SLA BOK), ITIL, CMMI for Services og COBIT.
Både Ingemar Johansen og Per Harald Pettersen har mer enn 25-års erfaring fra ledelse og prossessarbeide. Service Management har vært fokus de siste årene. Begge er sertifiserte ITIL Experts og IT revisorer. Ingmar var også en sentral ressurs i forbindelse med Nordic Awares oversetting av ITIL Glossary til norsk i 2007.