The IT Service Management Forum

Forside/Nyheter

Bokanmeldelse

Har du lest Jon Idens nye bok: «Prosessledelse»? Hvis ikke er det årets julegave-tips til deg selv!

Endelig har det kommet en bok som beskriver prosessledelse som et eget fagfelt. Dette er en nyttig bok for både for som jobber med IT Service Management og for alle andre som jobber med prosesser og prosessforbedring i virksomheten. Jon Iden sin bok er basert på mange års forskning, og gir kunnskap og forståelse for hva som må på plass for å få en prosessorientert virksomhet til å fungere.

Denne boken har vi ventet på!

Prosesstankegangen har lenge vært et aktuelt tema i norske bedrifter, men det er likevel det tradisjonelle funksjonelle hierarkiske organisasjonskartet som dominerer. Dette gir prosessledelse-iden_jon_100x144.jpgofte en introvert organisasjon, der ledere generelt er mest opptatt av omsetning og overskudd i sin egen enhet. I bedrifter er det ofte ingen som er ansvarlig for verdiskapningen samlet sett. Hvorfor er prosessledelse så viktig? Jon Iden sin påstand er: "Prosessledelse gjør at ledere kan lede det som virkelig betyr noe i virksomheten; dvs. menneskene og aktivitetene som produserer virksomhetens resultater, enten det er produkter eller tjenester.»

Hvor ofte har vi ikke sett gode prosessinitiativer, der gode prosjektgrupper har utviklet gode prosesser som likevel ikke har kommet stort lenger enn til tegnebordet? Eller prosesser som fungerer som en mal for en felles arbeidsmetode, men ikke som et verktøy for kontinuerlig forbedring? Innenfor IT ser vi ofte at dette skjer når ildsjeler leder ITIL-initiativer, uten at lederne er inne i konseptet og tar eierskap til prosessenes resultater.

Prosesstankegang har sin rot i kvalitetsarbeidet, og Demings forbedringshjul (Plan, Do, Check, Act) er fortsatt en god modell for hvordan prosessledelse bør utføres. Prosesser må først defineres, deretter utføres mens det samles inn prosessdata. Mange kommer ikke lenger enn hit. For å få kvalitetshjulet til å rulle må data analyseres i forhold til hvor godt prosessen når sine mål. Videre må forbedringer identifiseres og iverksettes. Konseptet er greit å forstå, men hvorfor er det så mange som strever med å få det til i praksis?

Jeg tror ett av Jon Idens viktigste budskap er at en slik PDCA-styringssløyfe må eksistere både på operasjonelt og strategisk nivå for at prosessene virkelig skal fungere. For ledelsen betyr prosessledelse at alle prosesser i bedriften er underlagt styring og kontroll, med fokus på virksomhetens strategiske mål. Dessuten må de ta ansvar for at prosesser dokumenteres og utføres på en enhetlig måte i hele bedriften. For den enkelte prosesseier betyr prosessledelse å sørge for at hver prosess tilfredsstiller de krav som er satt til den.  Det handler om det magiske åttetallet: PDCA på operasjonelt nivå og strategisk nivå. Den store utfordringen er å få åttetallet til å henge sammen …

Et annet budskap er at prosessledelse er en krevende disiplin som krever kunnskap og ferdigheter innen en rekke fagområder. De som sitter med ansvar for prosessledelse, både på operasjonelt og strategisk plan, har ofte ikke fått god nok opplæring. Da må jeg nevne et annet tips fra boken: Hva med å opprette et prosess-senter? En egen gruppe med godt skolerte prosessfolk som hjelper prosesseiere med å utforme, ta i bruk og følge opp prosessene, og som i tillegg kan bistå med opplæring og coaching?

Jon Iden har arbeidet med prosesser i over 20 år, både som forsker og rådgiver, og har gjennomført en rekke studier av prosessarbeid i norske bedrifter. Han har erfart hvor viktig god prosessforståelse er for god prosessledelse. Samtidig peker han på hvor lite opplæring det gis, og hvor lite norsk litteratur det finnes om prosessledelse som fagfelt. 

Jeg tror denne boken er akkurat hva vi trenger for å gjøre noe med situasjonen. Boken gir både en grundig forskningsbasert innføring i prosessledelse som fagfelt og drøfter alt fra rolleforståelse og organisering, til teknikker og verktøy for prosessmodellering. Han drøfter også ulike tilnærmingsmåter til prosessledelse fra tradisjonell kvalitetsledelse og ISO-standarder, til LEAN og Six Sigma.

Ved å lese denne boken vil både ledere og prosessledere og hele organisasjonen bli bedre rustet til å få mer ut av sitt prosessarbeid, og ikke minst få en felles forståelse av å lede i forhold til kundeverdi.

Som leder av itSMF Norge er jeg spesielt glad for denne boken. Ikke bare vil vi anbefale den videre til våre medlemmer, men også til universiteter og høyskoler. Ett av våre fokusområder er å få tjenestestyring og prosessledelse inn som fagfelt i utdanningen, og denne boken vil være et viktig bidrag til dette. 


19.11.2013, 

Signe-Marie Hernes Bjerke, 
leder av itSMF Norge

 

Jon Iden: «Prosessledelse»
ISBN: 978-82-450-1475-4
Jon Iden: ”Prosessledelse”, 196 sider
Utgitt på Fagbokforlaget , juni 2013


 

0 Up